5 vecí, ktoré skontrolujte na aute pred dovolenkou

Prinášame vám päť tipov na to, čo by ste mali skontrolovať – aby ste sa vyhli nepríjemnostiam až zlým následkom nedostatočnej prípravy auta pred dlhou jazdou. Mnohé zo spomenutých vecí majú totiž veľký vplyv na bezpečnosť. Neriskujte a dajte autu, čo potrebuje, aby vás nenechalo v štichu…

1. Chladenie motora

Kontrolou chladiaceho systému je potrebné overiť, či systém nie je zanesený, či chladič nie je špinavý od mušiek, listov či prachu. Chladiace sústava pracuje najviac v lete, motory sa prehrievajúe a preto je potrebná aj kontrola či je v systéme dosť chladiacej kvapaliny. V každom kvalitnom autoservise vám rýchlu kontrolu urobia na počkanie

2. Brzdy

Aj brzdy si (podobne ako motor) zaslúžia rýchlu kontrolu. Dlhé klesania sú pre ne veľký problém. Autá v kolóne idú pomaly, lebo je často vpredu kamión či autobus. Mnohí vodiči ich navyše nesprávne opotrebúvajú prevádzkovou brzdou, nie podradením a motorom. Brzdy sa prakticky nechladia a zlé, staré brzdové platničky, prestanú pracovať skôr než by ste verili. Overte si, či máte platničky v poriadku a snažte sa na klesaniach brzdiť najmä motorom. Šetríte si tak palivo, brzdy a v konečnom dôsledku aj… nervy.

3. Dezén na pneumatikách

Dookola a neustále sa zdôrazňuje dôležitosť dobrého stavu pneumatík. Je to naozaj nutné. Uvedomte si, že auto na ceste nedrží nič iné, len 4 drobné plôšky kontaktu pneumatík s povrchom. Nenechávajte dezén zodrať až po minimálnu povolenú hranicu 1,6 mm. To je už neskoro. Ak má pneumatika menej ako 3 – 4 mm, vymeňte ju. Stačí silnejší dážď či prietrž mračien a je tu veľký problém. Mnohí majú tendenciu v daždi na diaľnici ani nespomaliť. Riziko akvaplaningu je obrovské, dokonca mnohí si oň svojou jazdou koledujú. S dobrými pneumatikami s hlbším dezénom toto riziko minimalizujete. Dobrú službu pri defekte v ďalekom zahraničí urobí aj dojazdová sada.

4. Klimatizácia

Dnes už veľmi málo osobných áut nemá žiadnu klimatizáciu. Zväčšuje sa však spočet vozidiel, hlavne tie kúpené ako jazdené, možno nemali nikdy klimatizáciu skontrolovanú, čistenú a doplnenú. Ak máte auto staršie než 3 roky, dajte si systém skontrolovať a doplniť. Schopnosť ochladiť interiér zlepšuje koncentráciu a výdrž vodiča a celej posádky. Klimatizácia má vplyv na aktívnu bezpečnosť premávky, treba ju však používať rozumne.

5. Tlak v kolesách

Iste ste si všimli, že autá majú od výrobcu odporúčané dva rôzne tlaky plnenia pre každý odporúčaný použitý rozmer plášťov. Nižší tlak je určený pre bežné denné použitie. Druhý, vyšší, je určený práve pre čas dovoleniek, váhovú preťaženosť a dlhé cesty. Zastavte sa pred dlhou cestou v pneuservise, alebo na pumpe a dofúkajte si všetky kolesá na nové tlaky. 5 minút práce sa vám odmení v podobe podstatne nižšej spotreby (radovo aj 1 – 1,5 l na 100 km) a menšom a rovnomernejšom opotrebení plášťov. Nižší hluk a ľahšia ovládateľnosť sú už len samozrejmosťou…

Tipy na letné destinácie

Ak ešte nemáte vybrané miesto letnej dovolenky, alebo chcete vyskúšať niečo nové a neplánované, odporúčame týchto pár overených tipov:

  • OSTROV RAB, CHORVÁTSKO (638 km z Bratislavy, cca 7-11 hod. cestovania zo Slovenska). Hornatý ostrov Rab vyniká vysokým počtom hodín slnečného svitu. Ponúka bezprašné ovzdušie, krásnu prírodu, úchvatné pláže a mnohé možnosti pre vodné športy. V lete tu nie sú neznesiteľné horúčavy, na svoje si prídu aj milovníci histórie a z domácich pochúťok sa tu núkajú výborné syry, povestný med či víno. Rajská pláž je ideálnym miestom pre menšie deti a neplavcov, ktorí sa môžu kúpať v plytkej a bezpečnej vode. V severnej časti ostrova Rab môžete navštíviť geologický park Lopar alebo využiť možnosti výletov na lodi.

  • TERST, TALIANSKO (550 km z Bratislavy, cca 5-8 hod. cestovania zo Slovenska). Za naozaj príjemný čas sa dopravíte do mesta, ktoré je klasická destinácia pre turistov na pobreží Jadranu. Na svoje si tu prídu milovníci kávy i kultúry. Môžete tu vidieť viaceré zaujímavé kostoly a katedrály, sakrálne a cirkevné lokality, rôzne pomníky, sochy či historické promenády. Dvojnásobne si krásu mesta užijete plavbou na lodi. Na zámku Castello di Miramare vás opantá duch histórie.

  • OBZOR, BULHARSKO (1400 km z Bratislavy, cca 14 - 18 hod. cestovania). Ak vám nevadí trochu dlhšia cesta autom, skvelou destináciou je Obzor v Bulharsku. Patrí k najobľúbenejším destináciám, kde na vás čakajú krásne, a hlavne čisté pláže. Nechýbajú príjemné podniky či rôzne atrakcie. Odporúča sa navštíviť dedina Bjala, kde si prídu na svoje najmä vaše deti. Čakajú tam na ne rôzne turistické chodníky, prístav s možnosťou lovu rýb, ZOO, a hlavne príjemné prostredie. Dospelí ocenia pláž Irakli, ktorá ponúkne unikátny výhľad, súkromie a pokoj.

Pre mnohých je leto tá najlepšia časť roka. Nepokazte si to ľahostajnosťou k svojmu autu. Dajte mu, čo potrebuje. Šťastnú cestu!